Het is weer tijd om wat ruimte te maken aan de kapstok en een aantal jassen op te bergen. Nadat je de jas een seizoen gedragen hebt óf juist wanneer je een jas uit je opbergruimte tevoorschijn haalt, is het wel lekker fris om de jas eerst te wassen. Maar hoe was je een jas? Hoe zorg je ervoor dat de materialen mooi blijven, de kleur hetzelfde blijft en de jas niet gaat krimpen? Wij geven je een aantal tips en adviezen om je hierbij te helpen.
Stap 1: Controleer het wasvoorschrift
Voordat je aan de slag gaat is het van belang om altijd eerst naar het label (vaak te vinden in de zij aan de binnenkant van de jas) te kijken voor de was instructies. Houd je ook echt aan de aangegeven maximum temperatuur op het etiket, om te voorkomen dat de jas gaat krimpen. Vertrouw je jezelf niet helemaal met het wassen van de jas? Of staat er op het waslabel een cirkel met een letter erin? Dan kun je het beste op zoek naar een professionele stomerij. Bij de stomerij weten ze precies hoe ze de jas (chemisch) kunnen reinigen.
Het wasvoorschrift bestaat vaak uitsluitend uit icoontjes. Hierbij de meest voorkomende instructies bij damesjassen:
Stap 2: Keer de jas binnenste buiten
Om beschadigingen aan de jas én de wastrommel te voorkomen, dien je de jas eerst binnenstebuiten te keren voordat je hem in de wasmachine stopt. Sluit alle ritsen en knopen en vergeet daarbij ook niet de jaszakken te sluiten. Knoop de (bont)kraag er indien mogelijk af.
Stap 3: Gebruik een waszak
Wij adviseren om de jas in een waszak te wassen. Daardoor is de kans kleiner dat de jas beschadigd raakt. Je beschermt hem tevens tegen verwringingen en pluizen. Met een waszak voorkom je vroegtijdige slijtage en zul je langer plezier van je jas blijven houden.
Stap 4: Kies het juiste wasprogramma
Het wasteiltje met een watergolf is het icoon voor de wasmachine. In dit symbool staat de maximum temperatuur vermeld. De hand staat uiteraard voor handwas en een kruis door het teiltje, betekent dat je de jas professioneel zou moeten laten reinigen. Het waslabel voor de fijne was kun je herkennen aan één of zelfs twee strepen onder het waslabel. Deze jassen bevatten dus (zeer) delicate stoffen en was je met een speciaal fijnwas programma. Gebruik een mild wasmiddel en geen wasverzachter.
Stap 5: Wassen op de juiste temperatuur
In het waslabel is eveneens de juiste wastemperatuur te vinden. Het is erg belangrijk om deze temperatuur aan te houden, om krimp en beschadiging te voorkomen. Vrijwel alle jassen dien je op (zeer) lage temperatuur te wassen. Bijkomend voordeel: hoe lager de temperatuur, des te lager het energieverbruik van de wasmachine en dus lagere kosten!
Stap 6: Drogen van de jas
Na het wassen, moet de jas drogen. Wanneer een jas geschikt is voor de droger, herken je dit aan het vierkante symbool met daarin een cirkel. Staat er een stip in dit symbool? Dan is een zeer licht programma aanbevolen. Zie je dit icoon met een kruis er doorheen, dan mag je jas niet in de droger. In dat geval is het het beste om de jas buiten liggend te laten drogen.
Tip: laat bij een gevoerde jas in de droger ook een paar tennisballen meedraaien. Op deze wijze wordt de voering weer mooi verdeeld.
Wasvoorschrift bij een gewatteerde jas
Wanneer je bovenstaande stappen in acht neemt, weet je of de jas in de wasmachine mag, dat hij met de hand gewassen moet worden of zelfs naar de stomerij gebracht moet worden. Heb je een gewatteerde jas? Lees dan hier meer over Hoe was je een gewatteerde jas? Heeft de jas een voering met echt dons? Lees dan hier meer over het wassen van dons.
Hoe was je een wollen jas?
Om lang plezier te kunnen houden van een wollen jas, is het van belang om hem na elke winter te wassen. Wol is een delicate stof en heeft daarom wel wat instructies benodigd voor het wassen. Wij leggen het je graag uit in het artikel Hoe was je een wollen jas?
Een waterdichte of waterafstotende jas reinigen.
Door het Nederlandse weer is een regenjas een veel gedragen item. Maar het wassen van deze jassen wordt vaak als spannend ervaren om de functie niet te verliezen. Toch is het van belang om je jas goed te onderhouden om de ‘poriën’ schoon te houden, waardoor hij ademend blijft. Wil je weten hoe je een waterdichte jas het beste kunt wassen en drogen? Lees dan hier ons blog: Waterdichte jas wassen.
Een leren jas reinigen
Het reinigen van je leren jas moet altijd met de hand. Uitleg over hoe je zowel de binnenkant als de buitenkant van je leren jas het beste kunt wassen kun je vinden in ons blog: Leren jas wassen.
Veelgestelde vragen over jassen wassen:
Hoe vaak moet je een jas wassen?
Hoe vaak je een jas moet wassen hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal van de jas, hoe vaak je hem draagt en hoe vuil de jas wordt. Over het algemeen hoef je een jas niet zo vaak te wassen als bijvoorbeeld een T-shirt of een blouse, omdat jassen minder snel vies worden en minder direct in contact komen met je huid. Een goede vuistregel is om je jas te laten wassen wanneer hij zichtbaar vies is of niet fris begint te ruiken. Als je bijvoorbeeld een jas draagt tijdens het sporten of bij regenachtig weer, kan hij sneller vies worden en is het raadzaam om hem vaker te gaan wassen. Als je de jas alleen draagt voor kortere periodes, bijvoorbeeld voor een avondje uit, dan kun je hem waarschijnlijk minder vaak wassen. Lees altijd de was instructies op het label van de jas voordat je hem wast, omdat sommige jassen alleen grondig gereinigd kunnen worden of speciale zorg nodig hebben. Als je twijfelt, kun je het beste een professionele reiniger gaan raadplegen.
Is het veilig om een jas in de wasmachine te wassen?
Of het veilig is om een jas in de wasmachine te wassen, hangt af van het type jas en het materiaal waarvan de jas is gemaakt. Sommige jassen kunnen veilig in de wasmachine worden gewassen, terwijl andere jassen alleen chemisch gereinigd moeten worden of met de hand gewassen moeten worden. Wanneer je besluit om een jas in de wasmachine te wassen, controleer dan eerst het label van de jas om te zien of het veilig is om de jas in de wasmachine te doen. Als het label aangeeft dat de jas in de wasmachine gewassen kan worden, volg dan de instructies op het label. Gebruik een mild wasmiddel en kies de juiste was cyclus en temperatuur voor het materiaal van de jas. Het kan ook verstandig zijn om de jas binnenstebuiten te keren en de ritsen en knopen dicht te doen om te voorkomen dat ze beschadigen tijdens het wassen. Als het label aangeeft dat de jas niet in de wasmachine mag worden gewassen, neem dan geen risico en was de jas op een andere manier. Je kunt de jas dan chemisch laten reinigen of met de hand wassen. Door de was instructies te volgen, kun je ervoor zorgen dat je jas schoon wordt zonder beschadigd te raken.
Was je een jas met rits open of dicht?
Het is meestal het beste om een jas met rits tijdens het wassen dicht te doen. Op deze manier blijft de rits beter op zijn plaats en voorkom je dat de tanden van de rits beschadigd raken tijdens het wassen. Ook voorkom je op deze manier dat andere kledingstukken in de wasmachine verstrikt raken in de rits en daardoor beschadigen. Als je de rits openlaat tijdens het wassen, kan de rits loskomen van zijn plaats en de stof rondom de rits kan beschadigen. Dit kan leiden tot beschadiging van de jas of tot het vervormen van de rits, waardoor hij niet meer goed sluit. Ook kan het zijn dat op het waslabel van de jas specifieke instructies staan over het sluiten of openen van de rits. Het is daarom altijd belangrijk om het waslabel te controleren voordat je de jas in de wasmachine doet. Volg de instructies op het waslabel om ervoor te zorgen dat de jas veilig en zonder beschadiging wordt gewassen.
Wanneer laat je je jas professioneel reinigen?
Je laat je jas het beste professioneel reinigen wanneer:
- Het waslabel op de jas aangeeft dat de jas alleen chemisch gereinigd mag worden.
- De jas is gemaakt van een delicaat materiaal, zoals wol, zijde, leer of suède, dat speciale zorg vereist die niet mogelijk is met thuiswassen.
- De jas zwaar vervuild is, bijvoorbeeld door morsen van voedsel of drank, of door het dragen in een stoffige of rokerige omgeving.
- Er zijn vlekken op de jas die je niet kunt verwijderen met gewoon wassen of met huis-tuin-en-keuken schoonmaakmiddelen.
- Je de jas in lange tijd niet hebt gewassen en hij begint niet fris te ruiken of begint er verkleurd uit te zien.
Professionele reiniging kan helpen om hardnekkige vlekken te verwijderen en de jas schoon en fris te houden zonder de stof of de kleur te beschadigen. Het is belangrijk om de instructies op het waslabel van de jas te volgen en de jas naar een betrouwbare, professionele reiniger te brengen om ervoor te zorgen dat de jas veilig en effectief wordt gereinigd.
Kan ik wasverzachter gebruiken om een jas te wassen?
Het is niet aan te raden om wasverzachter te gebruiken bij het wassen van een jas, vooral niet bij jassen die gemaakt zijn van waterafstotende materialen, omdat wasverzachter de waterafstotende werking van de stof kan verminderen. Wasverzachter bevat vaak stoffen die de vezels van de stof verzachten en blij maken. Dit kan echter de wereldwijde werking van sommige jassen en de stof minder waterafstotend maken, waardoor de jas minder effectief wordt in het afstoten van regen en sneeuw. Daarnaast kan wasverzachter ook resten achterlaten op de jas, waardoor de jas minder fris gereinigd of zelfs vlekken kan krijgen. Het is daarom aan te raden om wasverzachter te vermijden bij het wassen van een jas. Als je toch graag een aangename geur aan je jas wilt toevoegen, kun je het beste een paar essentiële oliën in het wasmiddelbakje doen of een geurzakje in de droger stoppen om je jas lekker te laten ruiken. Echter, altijd het waslabel van de jas controleren voor specifieke instructies over het wassen van de jas en gebruik nooit wasverzachter als het waslabel dit afraadt.